Natur og Kultur – oplevelser i Danmark 

Mellemtrin 3, bedre kendt som Thorbjørn, Bastian, Benjamin, Casper, Sara, Lille jan og Lise har brugt månederne efter Corona genåbningen til at opleve Danmark i nye sammenhænge. Hvad ligger der af spændende oplevelser, derude i den danske natur. Vi tog et kig på vores nærområde, satte de fysiske muligheder sammen med vores læringsplaner og endte ud med 3 helt fantastiske oplevelser.

 

Deep Forest Art Land ”Skovsnogen” er helt sin egen

Godt gemt væk i en vestjysk skov finder vi dette kunstmuseum uden vægge og under åben himmel. “Museet” er en surrealistisk naturvandring mellem træer og mere eller mindre permanente installationer. Stedet er opkaldt efter det første kunstværk, der blev opført her, en kæmpe gul træslange, man kan kravle i gennem. Sidenhen er der kun kommet flere kunstværker til og i dag tæller museet over 80 installationer. Vi havde selvfølgelig indlagt et forsyningsstop undervejs hos bageren i Sønder Omme, som jo er kendt for verdens bedste sandwich. Herefter kørte vi de sidste kilometer til destinationen tæt på Skarrild. Og hold nu op for en oplevelse vi fik, skoven bugnede af spændende ting og sager, skulpturer i alle materialer, vi kunne pille, snuse og undersøge, vi kunne klatre, kravle og bare kigge. Vi havde konkurrence på tid, i den store gule skovsnog som var ikke mindre end 34 meter lang. Vi undrede os over den enorme sten som var plantet midt i et bilvrag, vi studerede kæmpe billen der pludselig var der. Efter at have gået rigtig mange skridt, endte vi igen på parkeringspladsen, hvor vi spiste vores lækre sandwichs.

Skulpturer på stranden i Blåvand – Bill Woodrows muldyr

I 1995 blev Atlantvolden langs den jyske vestkyst markeret ved freds-skulpturen ‘Linien-Lyset’, i anledningen af 50 året for befrielsen den 5. maj. Bill Woodrows omfortolkning af bunkers til muldyr ved Hvidbjerg strand, Blåvand, var en del af denne begivenhed. Muldyr-bunkerne er symbol på fred, da de ikke kan reproducere sig. En skøn dag med god vind og blæst i håret. I anledning af 75 året for Danmarks befrielse og 100 året for den Sønderjyske grænsetrækning i 2020, har vi i fagene historie og samfundsfag haft stor fokus på netop disse begivenheder. Vi havde ved skoleårets start planlagt en mængde ekskursioner rundt i Sønderjylland, vi skulle besøge Frøslevlejren, Dybbøl mølle og meget andet med relation til de to begivenheder, men grundet Coronaen, blev alt jo ændret. Valget faldt i stedet på de dele af Atlantvolden som findes ikke så langt fra Holsted, nemlig Bill Woodrows skulpturer, og de store kanonstillinger omkring fyret i Blåvand. Vi undersøgte de gamle bunkers, klatrede rundt på både dem og kanonstillingerne, vi snakkede om, hvordan livet var for de tyske soldater ved ”flødeskumsfronten” og hvordan det var at bo i et besat Danmark.

Sønderstrand på Rømø

Igen var koblingen 100 året for den Sønderjyske grænsetrækning og 75 året for Danmarks befrielse
og sidst men ikke mindst Naturfag. Rømø Strand er helt unik i Danmark på grund af sin størrelse. Hvor
stranden er smallest er den ca. 600 meter bred, mens den i nord og syd har en bredde på op til 3
km. Stranden med tilhørende klitter, strandenge og strandsøer udgør i alt ca. 4200 ha, og strækker
sig langs hele vestsiden af øen over en strækning på mere end 17 kilometer fra Bollert Sand i nord til

Bananklitten i Syd

Vi kørte ud på den brede strand, parkerede og begyndte vandringen ned mod enden af Sønderstrand, helt ned til det område, hvor man næsten kan røre ved den tyske ø Sild. Vi var så heldige at der var ebbe, hvilket betød at vi kunne se mængder af krabber, forskellige typer af muslinger, vi kunne dissekere vandmænd og sluttede af med en tur i det svalende Vesterhav. Himlen er ufattelig høj og blå når man står på sydspidsen af, ja Danmark. Igen faldt samtalen på 2 verdenskrig og besættelsen, og hvilken betydning grænsetrækningen havde haft for lokalbefolkningen her så tæt på Tyskland, familier der pludselig blev delt pga. en politisk beslutning og familier der fra den ene dag til den anden kom til at bo i et andet land.